5.9 C
Nitra
štvrtok, 14 novembra, 2024

Vyskúšajte BAMBUSOVÚ MÚKU: Čokoládový koláč s chuťou pomaranča

V tomto recepte som sa opäť snažila uberať z prehnaného sladenia koláčika. Horká čokoláda má v sebe dosť cukru, záleží akú vysoko percentnú sa rozhodnete použiť v recepte.

Poznáte paleo múky? Je to forma tzv. nemúka 🙂 Ja som  sa rozhodla použiť a vyskúšať múku z bambusových vlákien. Finančne nie je vôbec náročná a dostanete ju v zdravých obchodoch alebo cez e-shop. 

Táto múka má blahodarný vplyv na zdravie človeka a obsahuje vysoký podiel vlákniny. Samozrejme ak nemáte k dispozícii túto múku, môžete ju nahradiť trebárs ovsenou múkou bez lepku. Horká čokoláda spolu s pomarančom ma nikdy chuťou nesklamala a v tomto recepte si to skutočne užijete.

Vyskúšajte BAMBUSOVÚ MÚKU: Čokoládový koláč s chuťou pomaranča
Čokoládový koláč s pomarančom z bambusovej múky

Čokoládový koláč s chuťou pomaranča /bez lepku, bez laktózy, bez múky/

Doba pečenia/ 180°C, 30 minút

Suroviny/Cesto

4ks vajíčka

2ks väčší pomaranč

1PL kokosový cukor

300g 82% kvalitná horká čokoláda

3PL mleté lieskové orechy   /zbavené šupky – trochu opražené /

1 – 2PL paleo múka z bambusových vlákien   / náhrada – 2PL ovsená múka bez lepku/

Postup

Vajíčka si oddelíme a žĺtka vymiešame s kokosovým cukrom do peny. Pridáme šťavu  z dvoch pomarančov a nastrúhanú kôru z jedného pomaranča. Kvalitnú horkú čokoládu si rozpustíme nad parou, necháme chvíľu vychladnúť a opatrne primiešame k vajíčkam.

Vyskúšajte aj Kávové brownie /bez lepku, bez múky, bez laktózy/

Postupne pridáme mleté lieskové orechy, paleo múku a pár ešte rozdrvených lieskových orechov primiešame k cestu.  Lieskové orechy, by mali byť zbavené šupky a trochu opražené. Takisto paleo bambusovú múku tzv. nemúku, môžete nahradiť svojou obľúbenou múkou.

Nakoniec do cesta primiešame zľahka vyšľahané bielka so štipkou soli. Cesto vlejeme do 18cm formy vystlanej papierom na pečenie. Môžete použiť aj väčšiu formu, koláčik bude ale nižší. Dáme piecť na 180°C, 30 minút.

Koláčik necháme úplne vychladnúť a až potom vyberieme opatrne z formy. Je celý čokoládový a voňavý s nádychom pomaranča, dokonalá kombinácia.  

S láskou k pečeniu Silvia

Poznámka: Ak používate v zimnom období pomarančovú alebo citrónovú kôru do pečenia, riadne povrch kôry vyumývajte. Ja osobne používam bio prípravok na umývanie zeleniny a ovocia – Feel Eco.

Ak sa vám článok páči, zdieľajte ho na Facebooku a dajte o ňom vedieť svojim priateľom. Pridajte sa k nám aj na Telegrame https://t.me/nnnoviny. Ďakujeme.

Prečítajte si tiež

Najnovšie články