Arašidový koláč s jablkami (bez lepku, bez cukru, bez laktózy)
V tomto koláčiku som zvolila opäť zdravšie sladenie s ovocím. Banány sú skutočne dosť sladulinké a cesto parádne osladia. V zimnom období používam banány zriedka a to iba pri sladení koláčikov. Tropické ovocie nám v zimnom období organizmus dosť ochladzuje a preto by sme sa mali tomu, čo najviac vyhýbať. Naopak, kombináciu pečenia s rôznymi druhmi orechov, veľmi zbožňujem. Orechy sú zdrojom bielkovín, zdravých tukov, minerálnych látok a vitamínov. Sú zdravým zdrojom omega 3 mastných kyselín a preto by nemali v našom každodennom jedálničku chýbať. U nás doma v zimnom období, si vždy doprajeme na raňajky teplú ovsenú kašu so zdravými semienkami, orechami alebo orechovým maslom s trochou škorice. V tomto recepte som zvolila arašidovú múku a výborne ladí so všetkými surovinami. Budem sa tešiť, ak opäť vyskúšate môj jeden z ďalších receptov a objavíte niečo nové.
S láskou k pečeniu Silvia
Doba pečenia/ 180°C, 50 minút
Suroviny/
Cesto/
3 vajíčka
1ks banán
80 – 100g rozpustené kvalitné vegan maslo / náhrada – klasické maslo – ak netrpíte intoleranciou /
150ml kokosové mlieko
Makový koláč s upečenými hruškami
200g arašidová múka / mleté nesolené arašidy zomleté na jemno/
50g ovsená múka bez lepku
1čl cejlónska škorica
1čj jedlá sóda
1ks menší badián, muškátový orech
2ks jablká
Vrch/
1ks plechovka husté kokosové mlieko – krém
limetka
jačmenný slad
Postup/
Vajíčka si oddelíme a žĺtka vymiešame s roztlačeným banánom do penista. Pridáme rozpustené maslo, kokosové mlieko a postupne ostatné suché suroviny. Arašidovú múku dosiahneme mletím úplne na jemno vo viac výkonnom mixéry, taktiež si ju môžete zakúpiť v zdravom obchode. Nastrúhame trochu do cesta muškátového orechu a badián zomelieme na jemno. Nakoniec do cesta primiešame zľahka vyšľahané bielka so štipkou soli a nastrúhané, ošúpané dve jablká. Cesto vlejeme do 18cm formy vystlanej papierom na pečenie a dáme piecť na 180°C, zhruba 50 minút. Koláč necháme úplne vychladnúť. Na vrch koláča si vymiešame hustú smotanu. Vopred na noc dáme plechovku kokosového mlieka do chladničky a na druhý deň vyberieme hustú časť s trochou vody z plechovky. Vymiešame riadne do tuha kokosovú smotanu, pridáme trochu limetkovej šťavy a sladidla. Sladidlo si môžete zvoliť podľa seba, aké máte radi. Smotanový vrch je tak chutný, že sladidlo nebude možno ani potrebné. Vrch koláčika môžete poprášiť trochou mletej škorice. Koláčik je veľmi šťavnatý a vlhkejší, spojenie chutí je dokonalé s kokosovou smotanou na vrchu.
Nezabudnite sledovať aj môj instagramový účet, nájdete tam kopec sladkých inšpirácií.