Jahodová roláda bez lepku, bez laktózy
Doba pečenia/ 180°C, 15 – 18 minút
Úžasne lahodná a jednoduchá roláda s jahodami vás v tomto teplom ročnom období mierne osvieži svojou sladkou chuťou. V tomto recepte som sa snažila opäť využiť zdravšie sladenie brezovým cukrom.
Ak máte sladké jahody, žiadne iné sladidlo nebude vôbec potrebné. V teplejšom období mám rada svieže ovocné koláče, jednoduchosť a sladkosť v ovocí.
Agar želatínu dosť často využívam v dezertoch alebo v nepečených koláčikoch, je zdravšou prírodnou variantou z morských rias. Má neutrálnu chuť a obsahuje pomerne dosť minerálov. Väčšinou agar želatínu kupujem v práškovej forme. Dostanete v zdravých obchodoch a aj vo väčších obchodných reťazcoch.
Veľmi rada experimentujem v mojich receptoch a tak verím, že tento recept vás zaujme a vyskúšate opäť niečo nové, lahodné, osviežujúce s čerstvými jahodami. Prípadne kokosovú smotanu, môžete nahradiť klasickou šľahačkou. Ak radi využívate fantáziu v pečení ako ja, je radosť piecť 🙂
Suroviny/Cesto
6ks vajíčka
1 a pol PL brezový cukor
4PL bio kakao s nízkym obsahom tuku a cukru / výber je na vás /
4PL ovsená múka bez lepku
pol čl jedlá sóda
Vyskúšajte aj Vynikajúce osvieženie: Orechové raw vegan brownie
Plnka
500g čerstvé jahody
1 ks plechovka husté kokosové mlieko / kokosový krém /
7 – 8g agar želatína
Postup
Vajíčka si oddelíme a žĺtka s cukrom vymiešame do peny. Postupne primiešame ostatné suroviny a nakoniec zľahka primiešame bielka vyšľahané so štipkou soli. Bielka sa najlepšie šľahajú ak sú studené.
Cesto opatrne rozotrieme na plech vystlaný papierom na pečenie o priemere zhruba 38cm. Dáme piecť na 180°C, 15 – 18 minút. Opatrne po upečení stiahneme papier na pečenie a zrolujeme do kuchynskej utierky. Necháme vychladnúť.
Jahody si umyjeme a nakrájame na menšie kúsky. Podlejeme trochou vody a dusíme do mäkka. Pridáme trochu prášku agar želatíny a miešame do zhustnutia džemu. Necháme trochu vychladnúť a rozotrieme na roládu.
Plechovku kokosového mlieka dáme vopred na noc stuhnúť do chladničky. Vyberieme len hustú časť a zmixujeme do tuhej šľahačky, dáme na chvíľu do mrazničky alebo chladničky ešte stuhnúť. Potom opäť rozotrieme na jahodovú vrstvu a pridáme pár čerstvých na drobno nakrájaných jahôd, nie veľa. Opatrne zrolujeme do fólie a dáme schladiť na noc do chladničky.
Kokosovej šľahačky je skutočne dosť, radšej si nejakú časť odložte do pohárov na dezert. Roláda bola neuveriteľne lahodná a v spojení kokosovej šľahačky a jahôd dokonalá. Cesto sa pri rolovaní vôbec netrhalo.
U nás doma presladené koláče nemáme moc radi a preto do jahôd som už žiaden cukor nepridávala. Zaručene vám táto skvelá roláda bude moc chutiť.
S láskou k pečeniu Silvia
Nezabudnite sledovať aj môj instagramový účet, nájdete tam kopec sladkých inšpirácií.