Vianočná torta s višňami je trochu náročnejší recept na prípravu, ale ten výsledok je neodolateľný.
Mrazené višne dostanete v každom obchodnom reťazci a ak by náhodou sa vám ich nepodarilo zohnať, môžete ich nahradiť aj lesným mrazeným ovocím alebo zaváranými višňami. Pridaním do cesta perníkového korenia dosiahnete úžasne voňavý a chutný zážitok.
Mám veľmi rada toto ročné zimné obdobie, väčšinou v pečení používam prenikavé originálne korenia, akou je aj škorica alebo perníkové korenie, či kardamóm. Priznám sa, veľmi rada tvorím recepty aj pre náročnejšie gazdinky :-), ktoré radi tvoria a čas ich pri príprave vôbec neodradí 🙂 Každopádne vám prajem krásny zážitok a pôžitok pri pečení mojich vianočných inšpirácií.
Čokoládová nepečená saláma s nádychom kávy
Vianočná torta s višňami
/ bez lepku/
Doba pečenia/ 180°C, 30 minút
Suroviny/Cesto/ suroviny na jeden korpus
4ks vajíčka
30g kokosový cukor
100g mleté blanšírované mandle
2PL bio kakao s nízkym obsahom tuku a cukru
150ml kokosové mlieko v krabici bez cukru
50ml kokosový olej
1čl prášok do pečiva bez fosfátu
1čl korenie mix do múčnikov / perníkové korenie /
100g ryžová hladká celozrnná múka
Náplň
400g mrazené višne bez kôstky / môžete použiť aj zavárané višne /
3PL kokosový cukor / med, ryžový sirup /
50ml vody
2PL vanilkový puding
Krém
500g mascarpone
2ks 400ml hustý kokosový krém v plechovke
2čl vanilka bourbon / mletá alebo tekutá /
med, ryžový sirup
Postup
Vajíčka si oddelíme a žĺtka s cukrom vymiešame do peny. Postupne pridávame ostatné suroviny, kokosové mlieko, olej, všetko vymiešame mixérom. Nakoniec primiešame zľahka bielka vyšľahané so štipkou soli.
Cesto vlejeme do 18cm menšej okrúhlej formy vystlanej papierom na pečenie. Dáme piecť na 180°C, 30 minút. Proces opäť zopakujeme a upečieme ešte jeden korpus. Obidva korpusy necháme vychladnúť a potom jemne prekrojíme napoly.
Kokosový krém v plechovke dáme na noc do chladničky, aby nám viac stuhol. Mrazené višne dáme spolu s vodou, kokosovým cukrom do hrnca a privedieme k varu. Môžete použiť aj med alebo ryžový sirup. Sladenie nechám na váš výber. Mrazené višne dusíme do mäkka, po chvíli pridáme vanilkový puding, vymiešame hustý krém. Dáme bokom úplne vychladnúť.
Do misky dáme mascarpone, hustú časť kokosový krém z plechovky, vanilka, sladenie opäť nechám na váš výber. Vymiešame mixérom hladký krém. Vezmeme si cukrárenské vrecúško, dookola vždy dáme trocha krému z mascarpone a stred vyplníme višňovým krémom. Zopakujeme ešte dvakrát.
Posledný korpus jemne na vrch pritlačíme a ostatným krémom potrieme celú tortičku dookola. Dáme schladiť na noc do chladničky. Na druhý deň si môžete tortičku ozdobiť vianočnými perníčkami. Ak sa rozhodnete pre višne zavárané, pridajte do hrnca trochu viac višňovej vody z pohára. Mne sa pracovalo výborne s mrazenými višňami. Milujem túto kombináciu chutí s višňami. Korpusy sú skutočne jemné a ľahulinké.
S láskou k pečeniu Silvia
Sledujte ma aj na instagrame, dozviete sa viac.
Poznámka: Hustý kokosový krém v plechovke /zelené balenie Lidl/