Jednoduchý makový koláč s hruškami zvládne určite každá šikovná gazdinka. Kúsok koláčika s horúcou šálkou čaju vás zahreje v chladnom zimnom období. Mak je bohatým zdrojom vápnika, minerálov, vitamínov, nenasýtených mastných kyselín. Veľmi často ho používam v pečení koláčikov a v zimnom období najviac. Milujem tú vôňu a chuť v spojení s rôznym ovocím. O maku by sa toho dalo napísať oveľa viac, ak by sme sa zahľadeli trochu do minulosti našich starých mám. Nepokojným deťom dávali piť odvar z makovíc, aby mohli mať aj spokojný spánok. Mak má skutočne upokojujúce účinky na náš organizmus. Kto by ho nemiloval.. Štrúdľa s makom a orechami, pripomína mi to trošku detské časy a sladké spomienky. Tak si poďme trošku osladiť chuťové bunky s makovým koláčom a upečenými hruškami.
S láskou k pečeniu Silvia
Makový koláč s upečenými hruškami
/ bez lepku, bez laktózy/
Doba pečenia/ 180°C, 40 minút
Suroviny/ Cesto
4 vajíčka
2 – 3PL kokosový cukor
5PL kokosový olej
150ml kokosové mlieko v plechovke
1ks bio citrón
1 šálka 250ml mleté kalifornské mandle / náhrada – mletá mandľová múka/
200ml mletý mak
50 – 60g ovsená múka bez lepku
1čl jedlá sóda
2ks menšie hrušky
Postup/
Vajíčka vymiešame s kokosovým cukrom do peny, pridáme šťavu z citróna a opäť vymiešame. Pridáme postupne olej, kokosové mlieko a ostatné suché suroviny. Použila som do koláčika kokosové mlieko v plechovke, má jemne hustú konzistenciu. Vymiešame úžasne chutné cesto. Takisto môžete nakoniec do cesta nastrúhať kôru z jedného citróna. Do chlebovej formy vystlanej papierom na pečenie vlejeme opatrne cesto. Hrušky riadne umyjeme a vložíme opatrne jemne do cesta za sebou. Dáme piecť na 180°C, 40 minút. Necháme koláčik vychladnúť, vyberieme z formy a môžeme krájať. Koláčik je ľahulinký, vláčny, veľmi chutný v spojení s makom, hruškami a kyselkavou chuťou citróna.
Zdravé jedlo: Vegan mrkvový koláč (bez lepku, bez laktózy, bez cukru)
Nezabudnite sledovať aj môj instagramový účet, nájdete tam kopec sladkých inšpirácií.