Vegan mrkvový koláč (bez lepku, bez laktózy, bez cukru)
Vegan koláčik patrí medzi moje prvé staršie recepty, keď som začala blogovať na instagrame. Približne 4 roky sa venujem zdravšiemu pečeniu koláčikov a vareniu pre ľudí, ktorí trpia intoleranciou na potraviny. V dnešnej dobe má mnoho ľudí tento skrytý zdravotný problém, Ja som nebola tiež výnimkou. Prečo píšem skrytý zdravotný problém? Veľmi veľa ľudí ho v sebe prehliada a niekedy si to aj ťažšie vedia uvedomiť, vzdať sa svojich obľúbených potravín, jedál. Intolerancia na lepok, laktózu, vajíčka, kravské mlieko, histamín, s týmto všetkým a oveľa viac som sa deň čo deň stretala štyri dlhé roky. Stres, zlý životný štýl, zlá životospráva, príliš veľa emócií, cukor, alkohol, cigarety, chemicky spracované lieky, škodlivé polotovary a oveľa viac, ovplyvňuje naše zdravie. Väčšinou si to uvedomíme až vtedy, keď je príliš neskoro a zdravotné problémy sa začínajú viac a viac hromadiť v našom tele. Či je cesta z toho von? Áno, vždy je cesta začať so svojím vedomím pracovať a milovať svoje telo. Nehádzať všetko doň, ako do odpadkového koša. Pevne verím, že moje recepty budú pre vás novou a niekedy sladkou inšpiráciou, ako sa naučiť piecť koláče trošku inak. Vniesť do vášho života niečo nové, nájsť a kombinovať rôzne chute, či už zeleniny alebo ovocia. Pečenie, fotenie a tvorenie receptov je mojou veľkou vášňou duchovného naplnenia.
Vegan mrkvový koláč
Doba pečenia/ 180°C, 45 minút
Suroviny/
Cesto/
3ks pomaranč / 250ml šťava/
200ml kokosové mlieko
200ml sušené ďatle
100g lieskové mleté orechy trochu opražené / bez šupky/
150g ovsená múka bez lepku
100g ryžová hladká múka
1čl jedlá sóda
2čl korenie do múčnikov / badián, škorica, zázvor, nové korenie, muškátový oriešok, kardamom/
1PL psyllium
2šálky nastrúhaná mrkva / 250ml jedna šálka/
50ml teplá voda
100g rozdrvené lieskové orechy
3PL sušené brusnice / náhrada – hrozienka/
2ks 400ml husté kokosové mlieko v plechovke
Postup
Lieskové orechy si vždy na nejaký čas namočím do vody alebo sparím. Orechy zbavujem takto plesní. Potom ich vysuším na panvici, aby boli mierne opražené. Sušené ďatle si zalejeme vriacou vodou a necháme približne dve hodiny odstáť, aby nám zmäkli. Potom ich zmixujete aj s trochou 5PL ďatlovej vody na kašu. Najprv si do misky vlejeme šťavu z pomarančov, pridáme mlieko, sušené ďatle zmixované na kašu, vymiešame. Postupne pridávame lieskové mleté orechy trochu opražené, múky, korenie, psyllium, nastrúhanú mrkvu a nakoniec primiešajte teplú vodu. Pridáme a opatrne s vareškou vmiešame rozdrvené lieskové orechy a sušené brusnice, ktoré sme vopred na chvíľu namočili do vody, aby napučali a zmäkli. Cesto vlejeme do 23cm okrúhlej formy vystlanej papierom na pečenie a dáme piecť na 180°C, 45 minút. Koláčik necháme úplne vychladnúť. Kokosové mlieko v plechovke treba dať vopred na noc do chladničky. Potom vyberieme iba hustú časť z obidvoch plechoviek a vyšľaháme do hustej konzistencie. Pridáme na vrch koláča. Cukor som už nepridávala, koláčik je dosť sladký a kokosová šľahačka tomu dodala úžasnú krémovú chuť. Dokonalé spojenie chutí s korením a lieskovými orechami.
S láskou k pečeniu Silvia
Sledujte Silviu na instagrame: creative_mystic_baker