Pre milovníkov domácich chlebíkov bez kvasníc a kysnutia mám pripravený veľmi jednoduchý recept. Ľanové semienka sú síce malé, ale veľmi prospešné pre zdravie človeka. Obsahujú omega 3,6,9 mastné kyseliny, ktoré patria k najzdravším tukom.
U nás v domácnosti si ľanové semienka pridávame každý deň do jedla alebo ovsenej kaše. Ľanové semienka je vždy dobré tesne pred konzumáciou čerstvo pomlieť. Tapioková múka má neutrálnu chuť, je bezfarebná a má jemnú konzistenciu.
Neobsahuje lepok, takže je vhodná pre ľudí s bezlepkovou diétou. Je zdrojom vápnika, horčíka, fosforu, medi, zinku a selénu. Taktiež obsahuje 3, 6 omega mastné kyseliny, obsahuje aj vyššie množstvo železa. Je vhodná aj na prípravu pudingov, omáčok, polievok, ako zahusťovadlo. Rozhodne tento zdravý chlebík vám odporúčam vyskúšať upiecť.
Chlebík je bez lepku, doba pečenia/ 150°C, 1 hodina a 25 minút
Vyskúšajte aj Vynikajúci čučoriedkový koláč s čapicou
Suroviny/Cesto
400g biely jogurt
150g ovsená múka bez lepku
100g tapioková múka
50 – 80g mleté mandle
3čl ľanové mleté semienka
1ks vajíčko
2čl jedlá sóda
pol šálky teplá voda
Postup
Tento chlebík je úplne na prípravu jednoduchý. Zo surovín vymiešame cesto a vlejeme do chlebovej formy vystlanej papierom na pečenie. Dáme piecť na 150°C, 1 hodinu a približne 25 minút, samozrejme záleží od rúry.
Dobré víno sa dá spraviť prakticky z každého ovocia. Ako na to? Poradí vám odborník Miloš Ševčík
Kto oceňuje domáce chlebíky v zdravej verzii a hlavne bez kysnutia a kvasníc, veľmi odporúčam. Po zjedení chlebíka trebárs s čerstvým masielkom a zeleninou, sa nebudete vôbec cítiť nafúknuto a ťažšie v brušku. Veľmi rada vymýšľam rôzne druhy zdravých chlebíkov. Myslím si, že takýto upečený chlebík žiadnej gazdinke veľa času nezaberie.
Ak si chcete chlebík oživiť, môžete na vrch pridať ešte plátky mandlí pred pečením.
S láskou k pečeniu Silvia
Sledujte ma aj na instagrame, dozviete sa viac.