Muffiny s čiernym kakaom
/ bez lepku /
Doba pečenia/ 180°C, 25 minút
Čierne kakao, veľmi som unesená týmto úžasným tmavým čiernym práškom. Chuť čierneho kakaa je veľmi zvláštna, skôr zemitá a trošku jemne kávová. Každopádne moje chuťové bunky sa veľmi rýchlo pohrali a zamilovali si túto lahôdku. Čierny kakaový prášok, 100% pomleté kakaové bôby so silnou kakaovou príchuťou, navyše plné antioxidantov. Má skutočne silnú kakaovú príchuť so zníženým obsahom tuku a preto ho veľmi rada používam v pečení koláčikov. Tentokrát som sa rozhodla použiť tento čarovný prášok do cesta aj do krému. Úžasná prenikavá chuť v kréme ma veľmi oslovila. Ak ste ešte neskúšali piecť s čiernym kakaom, rozhodne vyskúšajte môj jednoduchý recept, spoznáte trochu odlišné chute od klasického tmavého kakaa.
Suroviny/Cesto
170g sušené ďatle
3ks vajíčka
150ml mandľové mlieko
20g čierne kakao
1čl cejlónska škorica
100g mleté vlašské orechy
90 – 100g ryžová hladká celozrnná múka
1čl prášok do pečiva bez fosfátu
mrazené alebo zavárané višne bez kôstky / môžu byť aj čerstvé višne /
Krém
250g mascarpone
250g riccota syr
1čl bio bourbon vanilka / mletá, tekutá alebo vanilkový struk /
3PL čierne kakao
ryžový sirup / sladenie si môžete zvoliť podľa seba /
Vegan mrkvový koláč (bez lepku, bez laktózy, bez cukru)
Postup
Sušené ďatle zalejeme vopred vriacou vodou a necháme odstáť približne dve hodiny, aby nám zmäkli. Vodu potom zlejeme a zmixujeme ďatle úplne na kašu. Postupne pridávame ostatné suroviny, vajíčka, mandľové mlieko, kakao, múku, mleté vlašské orechy. Vymiešame cesto. Ja som použila formu na muffiny, predtým som si ju trochu vymazala kokosovým olejom. Môžete použiť aj silikónové alebo papierové košíčky. Nezabudnite do stredu každej muffiny pridať, vtlačiť višňu. Pečieme na 180°C, 20 – 25 minút. Necháme úplne vychladnúť a vyberieme z formy. Zo surovín si vyšľaháme mixérom hladký krém na muffiny. Ak nemáte k dispozícii čierne kakao, môžete použiť aj tmavé kakao. Chuť v kombinácii s čiernym kakaom je skutočne neuveriteľná a veľmi zaujímavá. Sladenie krému nechám na vás, ja používam ryžový sirup alebo med. Čierne kakao som si veľmi obľúbila pri pečení, tento recept si určite zamilujete v tejto kombinácií chutí. Ak sa rozhodnete použiť tmavé kakao, chuť bude veľmi odlišná. V mojich receptoch, sa snažím vždy uberať zo sladenia a preto som cesto osladila iba sušenými sladkými ďatlami.
S láskou k pečeniu Silvia
Sledujte Silviu aj na instagrame.