Po 2 rokoch sme opäť zorganizovali populárny festival pre gurmánov – Zimný festival jedla 2022
Covid nás nielen obmedzil v možnosti chodiť do našich obľúbených reštaurácií a stretávať sa s priateľmi, ale zároveň poškodil celé odvetvie serióznej gastronómie a cestovného ruchu. Aktuálna situácia uvoľnenia opatrení nám od 18. februára do 20. marca umožnila opäť prechutnať 26 reštaurácií a jeden svetový bar. Za selekciu reštaurácií, ktoré hostili Zimný festival jedla zodpovedá prestížny bedeker Gurmán na Slovensku.
Aj napriek ťažkej dobe a problémom, ktorým čelili gastro prevádzky sa 26 reštaurácií rozhodlo zúčastniť tohtoročného Zimného festivalu jedla a ponúknuť hosťom svoju zážitkovú gastronómiu. Festivalu sa zúčastnilo 4 420 hostí, čo je iba 65 % z posledného Zimného festivalu jedla z roku 2020.
„Veľká vďaka patrí všetkým reštauráciám, ako aj hosťom festivalu, že si udržali zdravý rozum a najmä chuť na kvalitnú gastronómiu, a navzájom sa takto podporili. Úžasné bolo aj to, že nás v tom nenechali ani dodávatelia produktov pre gastro, a spoločnosť KON-RAD, spol. s r.o., ako hlavný partner ZFJ, podporila festival cez svoje brandy S. Pellegrino a Champagne Laurent Perrier. Vďaka patrí aj mediálnym partnerom, ktorí nám ponúkli v rámci pomoci aj mediálny priestor navyše,“ hovorí riaditeľ festivalu Radoslav Nackin.
Hlavný mediálny partner RTVS a partneri: Hotelier, Gastro, InBA, InBar & Restaurant, Menučka a Hotelovo.
Potešujúcim javom bolo zapojenie reštaurácií z menších miest, či prírastok novo etablovaných reštaurácií. To zvýšilo nielen záujem o festival, ale napomohlo v poznateľnosti aj týchto reštaurácií pre hostí z celého Slovenska. Takými boli Sushihanil Žilina, Hotel Hviezdoslav Kežmarok, Koliba na Vŕšku Bytča, Áčko Šurany, COZY COZA a Duetto Bratislava.
Podľa organizátora sa najobľúbenejším festivalovým menu stala ponuka reštaurácie CARNEVALLE Bratislava – najviac rezervovaných menu, a taktiež ponuka reštaurácie Au Café Bratislava.
Po 2 rokoch sa Jolly Jockerom stala ponuka menu miešaných drinkov svetoznámeho baru Mirror z Carltonu.
Menu, ktoré najviac prekvapilo nezvyčajnou chuťovou variáciou a výborným vyladením bolo menu reštaurácie Ohnisko Košice.
Kuchári, ktorí najviac prekvapili na ZFJ 2022:
- Gabriel Uher – Reštaurácia Carnevalle Bratislava
- Rudi Feješ – Reštaurácia Albrecht Bratislava
Podľa ohlasov a recenzií hostí festivalu sa najobľúbenejšími jedlami ZFJ 2022 stali:
Chute regiónov:
- Chrbátik z daniela, marinovaný v borovičke, čučoriedková omáčka a gratinované zemiačiky – Chateau Čereňany
- Kroketa z bravčového mäsa, zeler, jablko – Chateau Gbeľany
- Domáce pirohy obalené v orechoch, plnené čučoriedkami a preliate smotanovo-vanilkovým krémom – Villa Regia Košice
Ikonické jedlo:
- Tortellini plnené kačacím riletts, pyré z pečenej tekvice, hľúzovka, hruška – Au Café Bratislava
- PHO – UFO Bratislava
- Pohánkový piroh plnený konfitovaným stehnom, maslová emulzia, domáci créme fraiche, kôpor – Slávia Košice
Kuchárova voľba:
- Zubáč, fenikel, oškvarky, údená rybacia omáčka – Albrecht Bratislava
- Morský čert, kukuričné pyré, kaviár, riasy, omáčka beurre de blanc – Carnevalle Bratislava
- Terinka z bažanta so šípkovým kaviárom, konfitovaný cesnak, profiterol plnený bažantím paté a domáci chlebík – Lovecký zámoček Antonštal
V postavení nováčika festivalu prekvapila reštaurácia Lovecký zámoček Antonštál vedená šéfkuchárom Michalom Škorcom, ktorá zaujala skoro 300 hostí.
Festivalovým dezertom 2022 je podľa voľby hostí tento rok:
- Čokoládová pena z bielej čokolády s citrónovým krémom, kôprom a pusinkami – Mlyn 108 Modra